PKS Cargo
strzałka
28 czerwca 2024

ЕКСПОРТНЕ МИТНЕ ОФОРМЛЕННЯ – КРОК ЗА КРОКОМ





ЕКСПОРТНЕ МИТНЕ ОФОРМЛЕННЯ - КРОК ЗА КРОКОМ

Експортне митне оформлення можливе після завершення необхідних митних формальностей. Весь процес може бути здійснений митною агенцією, однак експортер завжди відповідальний за надання необхідних документів. Що ви повинні знати? Читайте далі.

Що таке експортне митне оформлення?

Експорт – це вивезення товарів за межі митної території Європейського Союзу. Це можливо після завершення митних формальностей. Ці формальності розпочинаються з подання митної декларації митною агенцією або експортером для процедури вивезення або декларування для повторного вивезення (у випадку неєвропейських товарів). Митниця приймає митну декларацію і після перевірки дозволяє товари до процедури вивезення.

У організації митного оформлення та підготовці документів експортеру можуть допомагати митні агенції. Метою митного оформлення є контроль товарів, що вивозяться з території ЄС, на предмет відповідності митним, податковим та іншим правилам. Це включає боротьбу з незаконною контрабандою, захист економічних інтересів, громадського здоров’я та національної безпеки.

Митне оформлення також можна поділити з урахуванням ступеня точності цього процесу. Ми говоримо про:

  • спрощене митне оформлення – це прискорена процедура, що полегшує здійснювані операції. Її використовують компанії, визнані митними органами як надійні та оформлюють нерегламентовані відправлення,
  • стандартне митне оформлення – охоплює всі процедури митного оформлення, включаючи пред’явлення необхідних документів та товарів.

Митне оформлення повинно здійснюватися в митниці за місцем розташування експортера або в митниці за місцем завантаження товару. Іноді це може бути здійснено на складі перевізника за одноразовим дозволом митниці.

Як виглядає експортне митне оформлення? – крок за кроком

Щоб підготуватися до митного оформлення, варто знати його етапи. Це дозволить провести його швидко і без проблем. Митне оформлення включає:

  • підготовку документів – необхідно звернути увагу на правильне заповнення необхідних документів,
  • подання митної декларації – вона повинна містити найважливішу інформацію про перевезений вантаж,
  • митно-податковий контроль – орган перевіряє повноту та правильність наданих даних,
  • звільнення товару – в кінці надається дозвіл на вивезення вантажу.

Попередня підготовка до цієї процедури дасть вам шанс на її швидке проходження і своєчасний та повністю законний транспорт.

Які документи потрібні для експортного митного оформлення?

Пам’ятайте, що імпорт та експорт товарів пов’язаний з необхідністю надання ряду документів. До найважливіших з них належать: комерційний рахунок-фактура, рахунок-фактура про-форма, транспортна накладна, товарний лист, специфікація товарів, дозвіл на імпорт чи експорт, інформація про місце походження та спосіб використання товару. Іноді необхідно також надати інші документи, такі як сертифікат виробника, сертифікат CITES, документ B/L, транспортний документ AWB або транспортний документ CIM/SMGS.

Скільки часу може тривати митне оформлення?

Скільки триває митне оформлення? На жаль, немає однієї конкретної відповіді на це питання. Все залежить від конкретного випадку. На тривалість всієї процедури впливають, зокрема, кількість та вид товару, повнота та правильність документації, країна походження товару, а також процедури та політика відповідного митного органу. Приблизний середній час виконання митного оформлення становить кілька годин. Проте бувають випадки, коли товар перебуває на митниці кілька тижнів.

Підсумовуючи

Експортне митне оформлення – це набір дій, які дозволяють митниці дозволити вивезення товарів до країни, до якої планується їх експорт. Продукти повинні бути оформлені митницею перед доставкою їх клієнту. Таким чином, отримання товарів у новій країні означає їх повністю легальне введення на ринок.